Результати здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища з 3 по 9 грудня 2021 року

З 03 по 09 грудня 2021 року територіальними та міжрегіональними територіальними  органами Державної екологічної інспекції України проведено 683 перевірки на 329 об’єктах державного нагляду (контролю), складено 766 протоколів про адміністративні правопорушення.

     Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 232 тис. гривень. До Державного бюджету стягнуто 228 тис. гривень.

     За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 860 млн 233 тис. гривень.

     Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 855 млн 861 тис. гривень. Стягнуто збитків у добровільному та примусовому порядку на суму
2 млн 115 тис. гривень.

       Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

Волинська область

        Інспекцією у Волинській області проведено розрахунки збитків та пред’явлено  дві претензії ВП «Шахта Бужанська» ДП «Волиньвугілля» на загальну суму
437 млн 333 тис. 467 грн. за користування надрами, а саме добування кам’яного вугілля без спеціального дозволу на користування надрами, та експлуатацію стаціонарних джерел викидів без відповідного дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Дніпропетровська область

        Інспекцією Придніпровського округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено  претензію КП Пятихатської міської ради «Житлокомплекс» на суму
4 млн 540 тис. 474 грн. за самовільне використання водних ресурсів при відсутності дозвільних документів. Матеріали направлено до ГУНП в Дніпропетровській області.

        Закарпатська область

        Інспекцією у Закарпатській області проведено розрахунок збитків на суму
2 млн 612 тис. 976 грн. за незаконну рубку та пошкодження, невстановленими особами, дерев до ступеня припинення росту в межах території ПЗФ Карпатського біосферного заповідника. Матеріали направлено до Тячівського РВП ГУНП в Закарпатській області.       

       Луганська область

       Інспекцією у Луганській області  проведено розрахунок збитків та пред’явлено  претензію Міському комунальному підприємству «Сватівський водоканал» на суму 3 млн 679 тис. 44 грн. за видобування питних підземних вод за відсутності спеціального дозволу на користування надрами. Матеріали направлено до ГУНП України в Луганській області.

        Сумська область

Інспекцією у Сумській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію Комунальному підприємству виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства в м. Конотоп на суму 1 млн 231 тис. 646 грн. за самовільне використання надр, а саме забір підземних вод при тому, що дію спеціального дозволу призупинено. Матеріали направлено до Сумської обласної прокуратури.

        Черкаська область

        Інспекцією Центрального округу проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію КП «ВодГео» на суму 8 млн 682 тис. 395 грн. за самовільне використання водних ресурсів (підземних вод) без дозволу на користування надрами. Матеріали направлено до ГУНП в Черкаській області.

        Чернігівська область

        Інспекцією у Чернігівській області проведено розрахунок збитків на суму
670 тис. 504 грн. ДП «Ніжинрайагролісництво» за незаконну рубку 71 дерева породи сосна, на території ДП «Ніжинрайагролісництво», неподалік с. Дуболугівка на землях Вертіївської ТГ Ніжинського району. Матеріали передано до Ніжинського РВП ГУНП в Чернігівській області.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці