Держекоінспекція: власник судна «STAVANGER» сплатив понад 36,5 млн гривень збитків, завданих довкіллю

Власник судна «STAVANGER» сплатив понад 36,5 млн гривень збитків за забруднення акваторії морського порту на Одещині пальмовою олією.

Про це повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції України.

Нагадаємо, у результаті морської аварійної події, яка сталась 30 квітня 2020 року на Одещині під час вивантаження суміші пальмового олеїну та пальмового стеарину з судна «STAVANGER», відбувся викид цих речовин на палубу судна, а потім – в акваторію морського порту «Південний».

Як наслідок, відбулось забруднення внутрішніх морських вод України пальмовою олією у кількості 8449,5 кілограмів, яка при потраплянні у море, здатна створити небезпеку як для здоров`я людей, так і завдати шкоди живим ресурсам, морській флорі та фауні.

Фахівцями Держекоінспекції того ж дня було  проведено обстеження місця надзвичайної ситуації та відібрано проби води. Відповідно до проведених розрахунків, загальна сума збитків, спричинених державі внаслідок забруднення внутрішніх морських вод в акваторії морського порту «Південний», склала понад 65,17 млн гривень (2 416 557 доларів США станом на 30.04.2020).

Держекоінспекція Південно-Західного округу пред’явила претензію власнику судна для добровільної сплати, однак вона була проігнорована, що і стало підставою для позову.  Прокуратура Одеської області в інтересах держави, в особі Держекоінспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області), звернулася до Господарського суду Одеської області.

У липні 2022 року вищезгаданим судом винесено рішення, яким ухвалено стягнути з власника судна «STAVANGER» на користь держави збитки, заподіяні довкіллю. Апеляційна скарга також лишилась без задоволення.

У результаті, вчора, до державного бюджету України на розрахунковий рахунок фонду охорони навколишнього природного середовища за місцем заподіяння екологічної шкоди, надійшло понад 36,5 млн гривень.

Дякуємо колегам з прокуратури Одеської області за проведену роботу та  результат!

Працюємо на перемогу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці