На базі Державної екологічної інспекції України проведено конференцію з керівниками територіальних та міжрегіональних територіальних органів відомства щодо результатів діяльності Оперативного штабу за 10 місяців війни 


Перший заступник голови Держекоінспекції Дмитро Заруба разом з народним депутатом, заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Оленою Криворучкіною розповіли про основні результати діяльності Оперативного штабу.

Про це повідомляє преслужба Державної екологічної інспекції України.

«Це короткий, але дуже результативний шлях, який пройшли працівники Держекоінспекції. Відтак, з початку повномасштабного вторгнення  до Єдиного реєстру збитків внесено 1042 факти подій, що сталися на території України  внаслідок збройної агресії рф та спричинили шкоду довкіллю.  Зокрема спеціалістами Держекоінспекції відібрано 854 проб ґрунтів та 1138 проб вод. У результаті заходів контролю розраховано шкоду навколишньому природному середовищу, таким чином загальна сума збитків, завданих атмосферному повітрю,  земельним та водним ресурсам становить понад 1, 5 трлн гривень», - наголосив  Дмитро Заруба.   

Окремо акцентовано на розроблені та затверджені ряду методик, відповідно до яких проводилися розрахунки збитків. Адже, досі  ми не мали подібного досвіду розрахунку збитків довкіллю, завданих війною.

«Ми діяли оперативно та показали, як орган державного нагляду (контролю) може діяти швидко, залучаючи до свого інформаційного майданчика інші органи влади. І саме тому, що на базі Держекоінспекції та Оперативного штабу об’єдналися усі – ми маємо можливість говорити про певні результати. За 10 місяців російської агресії вдалося заручитися підтримкою міжнародних партнерів, таких як  ОБСЄ, ООН та ЮНЕП. Спільно з ними розробляються методики, які відповідають міжнародним принципам  та підходам. І в результаті – отримаємо відшкодування збитків у судових міжнародних інстанціях за шкоду довкіллю, внаслідок агресії рф на території України.  Хоча питання розроблення методик - це не питання органу державного нагляду (контролю), а питання державного органу, що формує політику у сфері навколишнього середовища, Державна екологічна інспекція спільно з іншими органами влади прийняли цей вибір та тримають свій фронт», -  зазначила Олена Криворучкіна. 


Працюємо на перемогу!


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці