Спеціалісти Державної екологічної інспекції України зафіксували зниження рівня води в Каховському водосховищі та масову загибель риби у нижньому бʼєфі річки Дніпро

Причиною є пошкодження запірних шандор Каховської ГЕС в результаті бойових дій. 

Про це повідомляє пресслужба Державної екологічної інмпекції України!

Відтак, в межах Запорізької області знаходиться Дніпровське та Каховське водосховища, які розділяються Дніпровською ГЕС. На сьогодні спостерігається значне пониження рівня води на Каховському водосховищі, вода від берегів відійшла в середньому на 7-15 метрів.

 Якщо ситуація і надалі буде погіршуватися і фахівців не допустять до ремонту та регулювання рівня води – це призведе до всихання мілководних проток та заток водосховища, які є місцем нересту та існування водних біоресурсів. Всі ці негативні факти можуть привести до зриву нерестової кампанії цього року та взагалі до загибелі значної кількості водних біоресурсів.

Крім того, на Каховському водосховищі знаходиться Запорізька атомна електростанція, яка здійснює забір води для охолодження енергоблоків з водосховища, і значне зниження рівня води це унеможливлює. 

Варто зазначити, що  функціонування станції, навіть у холодному стані, неможливо без охолодження нагрітої циркуляційної води, із систем оборотного водопостачання станції. Бо охолодження здійснюється внаслідок випаровування та конвективної тепловіддачі води у ставку-охолоджувачі. А, забір води для поповнення ставка здійснюється через систему каналів з Каховського водосховища. 

Наразі вживаються усі необхідні роботи для стабільної діяльності енергосистеми України та недопущенню екологічної катастрофи.

Прокурорами Спеціалізованої екологічної прокуратури Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом  порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Працюємо на перемогу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці