Попри ракетну загрозу під час повітряної тривоги, у бомбосховищі представництва ООН в Україні відбулась робоча зустріч керівництва Державної екологічної інспекції з представниками ООН

Зокрема, Інгер Андерсен, заступниця Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй та Директорка-виконавиця Програми Організації Об'єднаних Націй з навколишнього середовища (ЮНЕП), висловила беззаперечну підтримку нашій сміливій і незламній державі та народові України, вона зауважила, що безумовною позицією ООН є те, що військова агресія з боку рф є загальновизнаним світовою спільнотою безпідставним та протиправним порушенням територіальної цілісності незалежної та суверенної держави.

Про це інформує пресслужба Державної екологічної інспекції України!

Т.в.о. Голови Держекоінспекції Ігор Зубович повідомив про загалом тяжку екологічну ситуацію в державі, значні зусилля співробітників Держекоінспекції, які постійно, попри значну загрозу їх життю, здійснюють розрахунок шкоди завданої навколишньому природньому середовищу, згідно з відповідними Методиками. З метою координації вищевказаної діяльності на базі Держекоінспекції було створено Оперативний Штаб, до складу якого увійшли представники багатьох державних виконавчих та правоохоронних органів, депутатського корпусу. А також зазначив про важливість визнання вказаних Методик, затверджених наказами Міндовкілля, що зареєстровані в Мінюсті, на світовому рівні з метою забезпечення невідворотного стягнення в повному обсязі усієї шкоди, яка завдана державою-агресором Україні.

Крім того, Ігор Зубович подякував за раніше надану допомогу в рамках запрошення The United Nations Environment Programme (Екологічна Програма ООН) представникам підрозділів інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції, за яким у період з 21 по 25 листопада 2022 вони взяли участь у навчальному семінарі з оцінки забруднення територій України, який проводився у Швейцарському федеральному навчальному центрі (Шварценбург).

Перший заступник Держекоінспекції Дмитро Заруба зазначив, що вказаною програмою тренінгу були передбачені як основні теоретичні навчання з оцінки забруднення території, так і практичні заняття з відбору проб, використання приладів у польових умовах, зберігання та транспортування проб, правила охорони праці та безпеки.

На нараді було згадано питання, щодо започаткування разом з партнерами з розвитку «ПРОООН» спільно з урядом Швеції, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та Держекоінспекцією проекту «Зменшення ризиків довгострокових екологічних катастроф в Україні шляхом створення Координаційного центру з оцінки шкоди довкіллю», яким передбачається загальне фінансування міжнародної технічної допомоги нашій державі у розмірі майже 7 млн євро, та який наразі знаходиться у стані практичного втілення.

 

Інгер Андерсен, в свою чергу, зазначила, що аерокосмічна зйомка постраждалих в наслідок військових дій територій нашої країни, значно допоможе у повноцінному визначенні розміру завданих навколишньому природному середовищу збитків. Також додала, що представники ООН будуть раді співпрацювати та надавати допомогу у процесі відповідного нормативного врегулювання під час відновлення та відбудови нашої держави, визначені вартості зруйнованої інфраструктури та житлового фонду через безпідставну та підступну збройну агресію з боку рф.

Також на нараді було зазначено, що відновлення промисловості України повинно буде відбуватись у максимальній відповідності до міжнародних стандартів, зокрема, стандартів ЄС, з обов’язковим подальшим екологічним контролем промисловості відповідно до європейських стандартів із залученням громадськості.

Дякуємо колегам за плідну зустріч та готовність надавати практичну та методологічну допомогу Україні!

Працюємо на перемогу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці