За позовом Інспекції судом апеляційної інстанції прийнято рішення про часткове зупинення діяльності ТОВ «Колор С.І.М.»

Діяльність ТОВ «Колор С.І.М.», яке знаходиться у смт. Клевань (Рівненська область), впродовж вже тривалого часу викликає багато нарікань з боку місцевих жителів через забруднення атмосферного повітря.

Про це інформує пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу!

Люди скаржаться на те, що з території підприємства відбуваються регулярні викиди шкідливих речовин високої концентрації, в повітрі відчувається сильний запах розчинника, що викликає у місцевих мешканців подразнення слизових оболонок, першіння в горлі, задуху та загальні розлади здоров’я.

У серпні 2020 року чергові звернення від громадян щодо перевірки зазначеного підприємства надійшли на адресу Державної екологічної інспекції Поліського округу.

Після отримання від Державної екологічної інспекції України Погодження на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю), згідно виданого наказу, посадовими особами Інспекції було здійснено позапланову перевірку господарської діяльності зазначеного підприємства, за результатами якої виявлено низку порушень, зокрема щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства в сфері охорони атмосферного повітря, перелік та опис яких відображений в складеному Акті.

«Під час перевірки державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу було зафіксовано викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря із 30 додаткових стаціонарних джерел забруднення атмосфери, які підприємство здійснювало без дозволу, - коментує ситуацію начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євгеній МЕДВЕДОВСЬКИЙ- Між тим, такі забруднюючі речовини, як залізо та його сполуки, манган та його сполуки, неметанові леткі органічні сполуки, ксилол, толуол, етилацетат, ацетон, бутилацетат, метилацетат, стирол, кислота оцтова, оксид азоту, оксид вуглецю, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок, що викидаються з стаціонарних джерел викидів ТОВ «Колор С.І.М.», у більшості входять до Переліку найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин, викиди яких в атмосферне повітря підлягають регулюванню згідно затвердженої постанови КМУ. Тому Інспекція на підставі акту, складеного за результатами перевірки, звернулася до адміністративного суду з позовом про застосування заходів реагування до ТОВ «Колор С.І.М.» шляхом часткової зупинки діяльності до моменту усунення порушень».

Проте, Рівненський окружний адміністративний суд 20 жовтня 2022 року Інспекції в задоволенні позову відмовив.

Не погоджуючись з таким рішенням, Інспекція звернулася до суду апеляційної інстанції.

9 травня 2023 року у відкритому судовому засіданні в місті Львові Колегія суддів апеляційної інстанції, розглянувши апеляційну скаргу Державної екологічної інспекції Поліського округу на рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 20 жовтня 2022 року у справі за адміністративним позовом Інспекції до ТОВ «КОЛОР С.І.М» про визнання дії та бездіяльності протиправними, не погодилась з висновком суду першої інстанції і визнала його таким, що не відповідає нормам матеріального та процесуального права та підлягає скасуванню.

Таким чином, апеляційну скаргу Державної екологічної інспекції Поліського округу задоволено.

Восьмим апеляційним адміністративним судом прийнято судове рішення в адміністративній справі частково зупинити виробництво, виконання робіт, надання послуг ТОВ «Колор С.І.М.» до отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від додаткових стаціонарних джерел, з яких здійснюються викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, та виконання низки інших вимог, передбачених умовами дозволу на викиди забруднюючих речовин.

«Це дуже важлива перемога у боротьбі з порушниками природоохоронного законодавства. Знадобилося чимало часу і багато спільних зусиль, але конституційне право громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля, ми змогли відстояти. Наразі Інспекція, у межах повноважень, вживає заходів для виконання судового рішення про часткове зупинення діяльності підприємства, для чого звернулась до суду із заявою про видачу виконавчого документа, після отримання він буде направлений до органів державної виконавчої служби для примусового виконання», - резюмує начальник Інспекції. 

Працюємо на перемогу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці