«Використання спостережень за Землею та її дистанційне зондування»

24 травня 2023 року, в продовження вебінару з екологічної оцінки для України, який відбувся в лютому, відбувся 2-й семінар на тему: «Використання спостережень за Землею та її дистанційне зондування», організований Міжвідомчою координаційною групою  з екологічної експертизи для України Європейської економічної комісії Організації Обʼєднаних Націй (UNECE).

Про це інформує пресслужба Державної екологічної інспекції України!

Семінар проведено за участю Програми Організації Обʼєднаних Націй з навколишнього середовища (UNEP), Організація економічного співробітництва і розвитку (OECD), Програми розвитку Організації Обʼєднаних Націй (UNDP), Організації Обʼєднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO), Всесвітнього банку (the World Bank), Організації з безпеки та співробітництва у Європі (OSCE), Секретаріату Рамсарської конвенції (the Ramsar Convention Secretariat) – у координації з партнерами в Україні.

В семінарі взяли участь перший заступник Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба та директор Департаменту державного екологічного нагляду (контролю) Державної екологічної інспекції України Максим Железняк.

Семінар був зосереджений на дистанційному зондуванні з використанням супутникових зображень, їх аналізі, інших методах спостереження Землі та зв’язках між дистанційним і наземним аналізом.

Максим Железняк виступив з доповіддю, в якій представив огляд методів, які вже застосовуються в Україні, для розрахунку збитків, завданих навколишньому природному середовищу України внаслідок збройної агресії російської федерації.

До обговорення також долучився секретар науково-експертної ради Державної екологічної інспекції України Андрій Мороз, який запропонував учасникам семінару об’єднати зусилля та сформувати єдину базу даних спостережень з виявленими випадками екологічної шкоди для додаткового формування доказової бази Держекоінспекції по виявлених та зафіксованих випадках екологічної шкоди.

Експерти обговорили потенціал і обмеження доступних методів дистанційного зондування Землі, а також можливість їх застосування в контексті України. Також обговорити можливість оптимізації моніторингу та аналізу за допомогою статистичних методів, даних і сучасних обчислювальних технологій для автоматизації завдань.

Працюємо на перемогу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці