Зустріч експертів: Компенсація збитків від агресії проти України у сфері довкілля та природних ресурсів

У Офісі Ради Європи в Києві 28 липня 2023 року відбулася зустріч, щодо компенсації збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України у межах двох проєктів: "Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні" та "Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду", у який взяв участь Перший заступник Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба спільно з працівниками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Метою цієї зустрічі було проведення аналізу та обговорення питань, пов'язаних з компенсацією збитків, які стали наслідком агресії РФ проти України. Під час зустрічі розглядались питання створення Реєстру збитків як першого кроку до формування комплексного міжнародного механізму компенсації.

Основні питання, що обговорювалися під час зустрічі, стосувались категорій осіб, які постраждали від війни в Україні, їх захисту та компенсаційних механізмів на національному рівні. Також увага зосереджувалася на практичних аспектах роботи державних органів, відповідальних за документування та оцінку збитків, реєстрацію та аналіз заяв постраждалих осіб.

Учасниками зустрічі були представники Ради Європи, включаючи Секретаріат та Офіс Ради Європи в Україні, а також експерти з різних країн, включаючи Швейцарську академію, колишніх суддів Конституційного суду Республіки Хорватія та колишнього заступника Міністра юстиції Грузії.

Результатом зустрічі підготовкою до ґрунтовного звіту, який міститиме рекомендації з подолання виявлених прогалин та викликів щодо компенсації збитків і визначення прийнятності заяв та документування збитків. Звіт також розглядатиме можливості синхронізації міжнародних механізмів компенсації та Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

Зустріч визнана важливим кроком у розв'язанні питань компенсації збитків, завданих агресією РФ проти України, а також у забезпеченні захисту прав постраждалих осіб у сфері довкілля та природних ресурсів. Прийняття участі представників української Держекоінспекції у цій зустрічі підкреслює серйозність України у роботі над розв'язанням важливих питань.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці