Державна екологічна інспекція України провела розширену нараду для обговорення результатів роботи за 1 півріччя

03 серпня 2023 року відбулась розширена нарада Державної екологічної інспекції України, на якій було розглянуто ряд актуальних питань, пов'язаних з діяльністю інспекції у сфері охорони навколишнього природного середовища та природокористування.

Серед питань, що були розглянуті, — результати роботи Держекоінспекції та її органів за перше півріччя 2023 року, діяльність в умовах воєнного стану, а також ефективність діяльності територіальних та міжрегіональних органів у сфері нагляду за охороною природи та використанням природних ресурсів.

Нарада розпочалася під головуванням т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України Ігоря Зубовича. У його виступі було відзначено важливі досягнення в поточному році. Особливий акцент був зроблений на те що, попри те, що перше півріччя цього року інспекція працює в умовах воєнного стану, показники у порівнянні з першим півріччям 2022 року значно збільшились. Це свідчить про ефективну роботу інспекції щодо забезпечення дотримання екологічних норм та відшкодування збитків, заподіяних навколишньому середовищу. Позитивною тенденцією є також великий приріст кількості переданих матеріалів до органів прокуратури для представництва інтересів держави в судах. Цей показник збільшився на 94%, що свідчить про підвищений рівень співпраці та координації між інспекцією та правоохоронними органами.

В рамках наради були присутні керівники територіальних та міжрегіональних територіальних органів Держекоінспекції, а також народний депутат України Олена Криворучкіна, заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

Олена Криворучкіна, яка виступила як доповідач, обговорила питання екологічної шкоди, завданої внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Згідно з її виступом, сума збитків від екологічної шкоди лише за перше півріччя 2023 року склала понад 368 млрд гривень, а загальна сума збитків станом на 31.07.2023 року перевищила 2 трлн гривень.

Крім того, Олена Криворучкіна розповіла про діяльність Робочої групи при Еко-Комітеті та законопроєкт №3091 "Про державний екологічний контроль". Вона підкреслила важливість реформування системи екологічного контролю та впровадження європейських стандартів у цій сфері. Законопроєкт 3091, спрямований на вдосконалення екологічного контролю, розглядався ще до початку війни та набув ще більшого значення в контексті євроінтеграції України.

А також, закликала до аналізу та внесення пропозицій з боку екологічних органів та спеціалістів, щоб законопроєкт був належним чином підготовлений для прийняття.

Перший заступник Голови Держекоінспекції, Дмитро Заруба, підбив підсумки роботи організації за I півріччя 2023 року. Протягом цього періоду було проведено 2686 заходів контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища та природних ресурсів. За цей період було накладено штрафні санкції на 4697 порушників, загальною сумою 1 млн 134 тис. грн. Відсудили 1 млн 174 тис. грн, які надійшли до Державного бюджету. Також зазначено направлення 344 матеріалів до правоохоронних органів щодо злочинів проти довкілля. Згідно з поданими матеріалами територіальних та міжрегіональних органів Держекоінспекції, було подано 112 позовів до органів прокуратури на суму 19 млн 625 тис. грн. Загальна сума заподіяних збитків державі внаслідок порушень природоохоронного законодавства становила 687 млн 930 тис. грн.

У питаннях, що вимагають спеціальних знань і навичок, спеціалісти Держекоінспекції залучались у досудових та судових розслідуваннях. Загалом, у 2023 році їх було залучено у 1015 випадках, що допомогло розрахувати збитки на суму 12 млрд 734 млн 162,5 тис. грн.

Після обговорення питань були прийняті рішення, серед яких виділяються:

·        Активізація медійної діяльності з більш широким висвітленням роботи Держекоінспекції і її територіальних органів на офіційних вебсайтах та в соціальних мережах.

·        Посилення роботи щодо зупинення чи анулювання спеціальних дозволів на користування надрами у випадках порушення екологічних умов.

·        Обговорення постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2023 № 783 та подання пропозицій щодо її вдосконалення.

·        Забезпечення ефективного обміну інформацією з регіональними підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій.

 

Ця нарада є важливим етапом у розвитку екологічної політики та діяльності Держекоінспекції, спрямованої на забезпечення ефективної охорони природного середовища та раціонального використання природних ресурсів в умовах сучасних викликів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці