Відновлення Екології: Три Місяці Після Руйнування Каховської ГЕС

5 вересня 2023 року на Military Media Center відбувся брифінг, присвячений стану довкілля в районі Каховської Гідроелектростанції (ГЕС) після трьох місяців знищення окупантами. У заході взяли участь представники Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України та Державної екологічної інспекції України.

 

Брифінг був спрямований на оцінку наслідків підриву дамби Каховської ГЕС російськими окупантами та його впливу на довкілля Херсонщини та інших південних регіонів після трьох місяців.

На брифінгу першим заступником Голови Державної екологічної інспекції України, Дмитром Зарубою, було оголошено наступну інформацію:

        ·        Проведено спостереження за станом поверхневих вод річок Дніпро та Інгулець на територіях Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей, які опинилися в зоні ймовірного підтоплення та обміління. Також були враховані морські води Бузького, Дніпро-Бузького лиманів та Чорного моря на територіях Миколаївської та Одеської областей, а також стан ґрунтів на територіях Миколаївської та Херсонської областей.

        ·        Були виявлені осередки замору водних біоресурсів, що становить серйозну загрозу екосистемам регіону.

        ·        Оцінено ризики та загрози для півдня України і Чорноморського регіону, враховуючи руйнування Каховської ГЕС.

Важливо відзначити, що за результатами спостережень стан поверхневих вод та ґрунтів в зоні ймовірного впливу після руйнування дамби Каховської ГЕС практично стабілізувався.

Зараз проводиться збір необхідних вихідних даних та продовжується опрацювання матеріалів для проведення розрахунків розмірів шкоди та збитків, завданих навколишньому природному середовищу та природним ресурсам держави внаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС.

Брифінг наголосив на необхідності подальшого вивчення ситуації та прийняття заходів для збереження та відновлення природного середовища в постраждалих регіонах.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці