Форум "Вода для майбутнього: виклики війни та кліматичної кризи"

У Києві розпочав свою роботу дводенний національний форум "Вода в промисловості та АПК під час війни та кліматичної кризи», на якому виступив Перший заступник Голови Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба. Цей форум був ініційований Асоціацією професіоналів довкілля (PAEW) та командою Геологічної інвестиційної групи.

Форум відбувся за участі Олени Криворучкіної, народної депутатки та заступниці голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України. а також Олександра Краснолуцького, першого заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Цей форум об'єднав представників різних сфер, які обговорюють актуальні питання водних ресурсів в Україні в контексті війни та кліматичної кризи, і сприяє пошуку рішень для забезпечення сталого використання та захисту цих ресурсів.

За словами Дмитра Заруби, в Україні водні ресурси використовуються набагато інтенсивніше, ніж в інших країнах, і ця проблема стає особливо гострою в умовах війни та кліматичних змін. 

Питання води під час війни вважається питанням національної безпеки, і водогосподарська політика повинна розглядатися як одна зі складових збалансованої та стійкої економіки.

На жаль, більшість річкових басейнів в Україні відповідає класифікації забруднених та дуже забруднених водних об'єктів за ступенем забруднення, і технології очищення води не змінились належним чином. Підземні води також мають проблеми з якістю у багатьох регіонах через антропогенне забруднення, і вони потребують серйозного очищення.

За даними Державної екологічної інспекції України за період збройної агресії рф розраховано понад 60 міліардів гривень за забруднення водних ресурсів, а також упродовж 2022 року та перших 6 місяців 2023 року було проведено більше тисячі природоохоронних заходів контролю, зібрано та проаналізовано тисячі водних проб. Як результат, було представлено претензійно-позовні матеріали на загальну суму понад 86 мільйонів гривень з метою захисту водних ресурсів та забезпечення їхньої якості в Україні.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці