Екологічна спільнота єднає зусилля: боротьба за природу в умовах війни і шляхи відновлення

28-29 вересня 2023 року, т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України, Ігор Зубович, взяв участь разом з українською делегацією у 4-й очній Міжнародній конференції з посилення природоохоронної діяльності в Європі. Захід зібрав понад 400 представників природоохоронних органів країн-членів Європейського Союзу, країн, що вступають до ЄС, країн ЄЕП та ЄАВТ, а також потенційних кандидатів на вступ до ЄС.

Організаторами конференції були Мережа Європейського Союзу з імплементації та правозастосування екологічного права (IMPEL Network), Мережа екологічних прокурорів ЄС (ENPE), Мережа ЄС по розслідуванню екологічних злочинів (EnviCrimeNet) та Об’єднання суддів ЄС за довкілля (EnviCrimeNet). Конференція включала окрему дискусійну панель, присвячену захисту довкілля під час збройної агресії Росії проти України.

На заході взяли участь народна депутатка України, Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олена Криворучкіна, національний Координатор IMPEL Network Андрій Мороз, радник Генерального прокурора України Максим Попов, керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора Борис Індиченко, а також т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України, Ігор Зубович.

Українська делегація поділилася результатами роботи Державної екологічної інспекції України, досвідом діяльності Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування та Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора України в умовах воєнного стану. Зазначалося, що війна не тільки глобально вплинула на стан довкілля України, але й спонукала до формування нових механізмів реагування на злочинні дії російських окупаційних військ.

Крім того, обговорювалися практичні проблеми реформування українського екологічного законодавства, які є першочерговими на шляху України до вступу в ЄС. Міжнародні партнери висловили слова підтримки та солідарності з українським народом у боротьбі за перемогу та євроінтеграцію. Конференція стала майданчиком для обговорення впливу російської агресії на екологію.

Також на конференції було презентовано офіційний ресурс Міндовкілля «ЕкоЗагроза", в якому Держекоінспекція бере активну участь та який дозволяє автоматично збирати та фіксувати інформацію про екологічні загрози з географічною прив'язкою до місцевості. На платформі "ЕкоЗагроза" фіксуються різні екологічні загрози, такі як хімічна небезпека, радіаційна небезпека, міни, забруднення води, небезпечні відходи, стихійні звалища, інструкції на випадок катастрофи, а також наслідки військових дій та їх вплив на довкілля.  

На завершення конференції в Римі також було відзначено, що російська агресія призвела до серйозної шкоди довкіллю України, зокрема до знищення лісів, морських екосистем, забруднення річок та ґрунтів, загибелі флори та фауни. Були озвучені страшні факти, зокрема підрив греблі Каховської ГЕС, що призвів до затоплення населених пунктів і масштабної екологічної катастрофи.

В рамках конференції обговорювалися питання реагування на екологічні злочини та визначення екологічної шкоди, завданої російською агресією довкіллю України. Конференція відзначила необхідність спільних зусиль для розв'язання цих проблем та відновлення довкілля.

Також після заходу українська делегація презентувала міжнародним представникам альманах зі 100 найкращих робіт, що відображають вплив війни на природу України та шляхи відновлення котрий був випущений за результатами Всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків «Майбутнє планети у наших руках!», в якому взяли участь діти віком від 6 до 18 років з усіх областей України, включаючи території, де тривають активні бойові дії.  

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці