United for Justice. United for Nature

Т.в.о. Голови Державної екологічної інспекції України, Ігор Зубович, Перший заступник Голови Дмитро Заруба та Директор Департаменту Максим Железняк долучились до участі у Міжнародній конференції "United for Justice. United for Nature". Вони обговорювали питання механізмів привернення російської федерації до відповідальності за злочини проти довкілля, розрахунків збитків, завданих природному середовищу під час війни, а також способів забезпечення справедливих репарацій.

Українські лідери та світові екологічні експерти обговорюють механізми притягнення російської федерації до відповідальності за злочини проти довкілля під час війни, а також планують оцінити збитки, завдані навколишньому середовищу внаслідок військової агресії.

На Міжнародній конференції високого рівня, організованій Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з Генеральною прокуратурою України, зібралися світові лідери, політики, юристи, науковці, природоохоронці, представники дипломатичних установ та міжнародних організацій.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що російська федерація завдає значні збитки українському довкіллю, включаючи повітря, землі, ліси та водойми. Розрахунки показують, що загальні збитки довкіллю внаслідок російської агресії становлять понад 2 трлн гривень або 55,6 млрд євро, і компенсація цих збитків має здійснюватися за рахунок конфіскованих російських активів.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець зазначив, що за час вторгнення Росії в Україну було вчинено понад 2,5 тис. злочинів проти довкілля. За підрахунками експертів місії UNEP, відновлення довкілля лише в Південній Україні коштуватиме мінімум 59 млн доларів.

Генеральний прокурор України Андрій Костін наголосив, що Україна є першою країною в історії, яка розслідує воєнні злочини проти довкілля, і вона має стати прикладом для всього світу щодо боротьби з екоцидом.

На форумі планується створити Глобальну платформу з оцінки збитків довкіллю внаслідок війн, що має допомогти визначити розмір збитків та способи їх компенсації. Україна також планує підписати важливі документи про співпрацю у сфері довкілля та продемонструвати свої досягнення у розбудові кліматичної архітектури.

Міжнародна конференція "United for Justice. United for Nature" покликана об'єднати зусилля для реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського та вимагати від російської федерації відшкодування збитків, завданих природному середовищу під час війни.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці