За підрахунками Держекоінспекції, збитки довкіллю Причорноморського регіону становлять майже 305 млрд гривень. Щодо українського Криму - тут попереду масштабна робота

Сьогодні, під час наради у Одеській обласній державній адміністрації, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець дав доручення Держекоінспекції активізувати роботу з “камеральної” оцінки збитків, завданих кримському довкіллю - за допомогою супутникових знімків та посилюючи співпрацю із відповідними службами й установами. За результатами матимемо окремий дашборд з аналітикою.

Адже агресор повинен заплатити за кожен сантиметр понівеченої української землі, за кожен кубічний метр викидів у повітря, за кожну знищену екосистему.  

Після деокупації Криму інспектори безпосередньо працюватимуть на місцях та обраховуватимуть збитки. Держекоінспекція вже сформувала кадровий резерв із працівників, які готові взятися до роботи тоді, коли це буде можливо. Сьогодні, говорячи про збитки довкіллю від війни, світ говорить про результати роботи екологічних інспекторів. Екоінспектори кожен день фіксують шкоду довкіллю у складних і часто небезпечних умовах. Це внесок кожного з них у формування доказової бази проти ворога та отримання репарацій. 

Ще один трек, який обговорили, це фіксація наслідків збройної агресії рф для Чорного моря. Лише внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС величезна кількість токсичного забруднення потрапила у чорноморські води. Крім того, за даними Українського наукового центру екології моря, від 25 лютого 2022 року кількість випадків викидів дельфінів на узбережжя причорноморських країн збільшилася вдвічі, ніж у довоєнні роки. 

Також Держекоінспекція та науковці центру екології моря посилять координацію для виявлення і фіксації всіх випадків заподіяння росією шкоди Чорному морю.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці