З 10 по 16 листопада 2023 року територіальними та міжрегіональними територіальними органами Державної екологічної інспекції України складено 219 протоколів про адміністративні правопорушення

Проведено 116 заходів контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

 

Загальна сума накладених штрафних санкцій складає 52 тис. 989 гривень. До Державного бюджету стягнуто 71 тис. 230 гривень. За порушення вимог природоохоронного законодавства розраховано збитків на суму 119 млн 164 тис. 537 гривень. Загальна сума пред’явлених претензій та позовів складає 2 млн 979 тис. 223 гривень. Стягнуто збитків у добровільному та примусовому порядку на суму 1 млн 314 тис. 512 гривень.

 

Найбільш резонансними за порушенням вимог природоохоронного законодавства стали Волинська, Миколаївська, Одеська, Тернопільська та Харківська області.

 

Інспекцією у Волинській області проведено розрахунок збитків на суму 86 млн 191 тис. 581 грн за самовільний видобуток, невстановленими особами, корисних копалин місцевого значення (піску) на території Дубівської сільської громади Ковельського району. Матеріали направлено до ГУНП у Волинській області. Проведено розрахунок збитків на суму 23 млн 164 тис. 849 грн за самовільний видобуток, невстановленими особами, корисних копалин місцевого значення (піску) на території Люблинецької сільської ради, за межами села Мощена, Ковельського району. Матеріали направлено до ГУНП у Волинській області.

 

Інспекцією Південно-Західного округу проведено розрахунок збитків на загальну суму 1 млн 689 тис. 661 грн за шкоду завдану, невстановленими особами, внаслідок знищення  дерев породи «акація», та засмічення земельної ділянки будівельними матеріалами та будівельними відходами  на території парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк Перемоги» м. Миколаїв. Матеріали направлено до ВП № 1 Миколаївського РУ ГУНП в Миколаївській області.

 

Інспекцією Південно-Західного округу проведено розрахунок збитків на суму 1 млн 292 тис. 884 грн за здійснення вилову риби, громадянами, без дозвільних документів на спеціальне використання водних біоресурсів, в озері Кугурлуй, причал № 16а, с. Новосільське, Ізмаїльського району. Матеріали про вчинення правопорушення направлено до Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області. Проведено розрахунок збитків на суму 703 тис. 936 грн за здійснення вилову водних біоресурсів, громадянином, у Дністровському лимані, в районі гаражного кооперативу «Віраж – 11», смт Затока, Кароліно-Бугазької ТГ, Білгород-Дністровського району, забороненими для любительського та спортивного лову знаряддями. Матеріали про вчинення правопорушення направлено до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області.

 

Інспекцією у Тернопільській області проведено розрахунок збитків на суму 1 млн 986 тис. 182 грн за незаконну порубку 43 дерев породи «тополя», вздовж автомобільної дороги місцевого значення Тернопіль-Жванець-Скоринці на території Гусятинської селищної ради Чортківського району. Матеріали з ознаками кримінального правопорушення направлено до ВП № 3 (смт. Гусятин) Чортківського РВП ГУНП в Тернопільській області.

 

Інспекцією у Харківській області проведено розрахунок збитків та пред’явлено претензію Ізюмському комунальному виробничому водопровідно-каналізаційному підприємству на суму 2 млн 199 тис. 654 грн за самовільне користування надрами (підземними водами), а саме забір води з артсвердловин,  без спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами). Матеріали скеровано до Харківської обласної прокуратури.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці