З 8 травня по 10 травня 2024 року відбувся очний тренінг «Як зафіксувати шкоду, завдану довкіллю внаслідок воєнних дій? Відповіді для зацікавлених сторін», який був організований Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина»

Навколишнє природне середовище стало однією з жертв російської агресії. Війна негативно вплинула на кожен компонент довкілля, в тому числі на обєкти природно-заповідного фонду.

Захід був присвячений питанням нормативно-правового регулювання фіксації шкоди, стандартам доказів і доказування шкоди, завданої довкіллю внаслідок війни, національної та міжнародної судової практики та перспективах відшкодування шкоди, використання сучасних технологій у здійсненні фіксації шкоди, завданої довкіллю внаслідок війни та збереження цих даних.

Серед учасників тренінгу були начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) промислового забруднення Департаменту державного екологічного нагляду (контролю) Державної екологічної інспекції України Вікторія Басанська та заступник начальника Державної екологічної інспекції у Харківській області Вікторія Бучнєва

Вікторія Басанська виступила з доповіддю на тему «Роль та місце Держекоінспекції у процесі здійснення фіксації шкоди, завданої довкіллю внаслідок війни».

Вона навела приклади шкоди довкіллю військовими діями та окреслила ключові суттєві корективи, які внесла російська агресія в роботу Держекоінспекції, серед яких:

  • результат спільної роботи Держекоінспекції та Міндовкілля з розроблення та затвердження відповідних методик розрахунку збитків;
  • внесення постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2022 року № 1111 змін до Положення про Державну екологічну інспекцію України, що розширює повноваження Держекоінспекції, в тому числі у разі військової агресії;
  • прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2023 № 783 стосовно створення офіційного електронного ресурсу Міндовкілля «ЕкоЗагроза», якою затверджено Порядок фіксації фактів заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій, подій, збройної агресії російської федерації, Порядок організації та проведення огляду (обстеження) місця заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій, подій, збройної агресії російської федерації та додаток до нього – Акт, складений за результатами проведення огляду (обстеження) місця заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій, подій, збройної агресії російської  федерації;
  • створення інтерактивної мапи, що відображає загальні суми збитків, завданих довкіллю внаслідок збройної агресії Російської Федерації в кожній області України, яку розміщено за посиланням https://cutt.ly/iwMtuQ3h;

Відповідно до затверджених методик розрахунку збитків, заподіяних довкіллю збройною агресією російської федерації, Держекоінспекцією, її територіальними та міжрегіональними територіальними органами розраховуються збитки з початку збройної агресії.

Слід зазначити, що Держекоінспекція єдиний орган центральної влади що постійно фіксує події та розраховує збитки нанесені довкіллю, внаслідок військової агресії рф. Щодня фахівці Держекоінспекції продовжують фіксацію нових випадків злочинів держави агресора та розраховувати відповідні збитки.

Але цей процес ускладнено через відсутність можливості провести обстеження та встановити відповідні параметри шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, зокрема, проведення лабораторних досліджень. Зазначені заходи можливо реалізувати за умови забезпечення питань безпеки життя та здоров’я фахівців Інспекції.

По кожному з випадків збираються всі необхідні дані та будуть розраховані остаточні суми збитків.

Головною метою проведеного заходу було створення платформи для обміну досвідом та налагодження співпраці зацікавлених осіб у розв'язанні актуальних проблем питання фіксації та документування шкоди, яка завдається довкіллю внаслідок воєнних дій.

Тому ключовим є можливість діалогу між державними органами, представниками місцевого самоврядування, обєктами природно-заповідного фонду та громадянським суспільством.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці