Екологічні наслідки війни: де шукати лабораторії для оцінки збитків довкіллю?

27.09.2024 пройшла панельна дискусія на тему: «Екологічні наслідки війни: де шукати лабораторії для оцінки збитків довкіллю?» за участю першого заступника Голови Держекоінспекції Дмитра ЗАРУБИ, координатора екологічних програм Мережі захисту національних інтересів АНТС Олени САС, співзасновниці і голови ГО SaveDnipro Ірини ЧЕРНИШ, керівника ІТ-напрямку ГО SaveDnipro Павла ТКАЧЕНКА та радника Генерального прокурора України Максима ПОПОВА.

У ході заходу відбулась презентація Бази даних лабораторій з оцінки шкоди довкіллю, яка допоможе громадам, підприємствам та природоохоронним інституціям знайти найближчі лабораторії, які мають необхідні компетенції та обладнання для аналізу води, ґрунтів, повітря та інших компонентів біосфери.


«Сьогодні екологічні питання залишаються на передовій у багатьох сферах діяльності. Важливо розрізняти два основні аспекти: перший — це військова агресія та її вплив на довкілля, другий — забруднення, спричинене господарськими суб'єктами» - Дмитро ЗАРУБА.

Діяльність підприємств - процеси контролю більш систематизовані. Громадяни можуть звертатися до Державної екологічної інспекції з приводу забруднення атмосфери, ґрунтів чи водних об'єктів. Для цього достатньо написати звернення, надати обґрунтовані докази порушень — фото чи інші фактичні дані. Крім того, існує можливість скористатися електронними сервісами, зокрема, сайтом або додатком «ЕкоЗагроза» (https://ecozagroza.gov.ua/), розробленим Міністерством захисту довкілля, що також дозволяє громадянам захистити свої права на чисте довкілля.

Екологічні наслідки російської агресії

Після обстрілів або бойових дій часто неможливо швидко провести перевірку чи взяти проби без участі ДСНС або правоохоронних органів. Важливо розуміти, що збір доказів відбувається відповідно до чіткої процедури, і результати використовуються як доказова база в кримінальних провадженнях. Без дозволу слідчого будь-які дані не можуть бути оприлюднені, що пов’язано з їхнім закритим характером.

Особливої уваги потребує моніторинг довкілля

Законодавство чітко визначає, коли та як державні органи можуть здійснювати відбори проб. Це може відбуватися в рамках планового або позапланового контролю чи кримінальних проваджень. Державна екологічна інспекція постійно готова приймати інформацію від громадян, яка може допомогти зафіксувати шкоду, завдану окупантами, але слід пам’ятати, що існують певні процедури, які не завжди можна провести швидко.

Ситуація з річками Сейм і Десна продемонструвала важливість об’єктивного підходу до аналізу даних. Державні органи, відповідальні за моніторинг довкілля, проводили відбори проб води, водночас окремі громадяни та комерційні організації також намагалися дослідити ситуацію. Однак інтерпретація даних була не завжди коректною, що призвело до появи чуток і дезінформації, яку використовували ворожі інформаційні операції.

Важливо розуміти, що будь-які лабораторні дані потребують ретельного аналізу та перевірки, щоб уникнути паніки та поширення неправдивої інформації.

Детальніше: https://www.youtube.com/live/RBneVKqwvXU?si=ps7OBV5oleZnJewO

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці