Держекоінспекція підрахувала збитки заподіяні державі внаслідок спроби вивезення за межі України більше 11 тисяч щигликів

Державна екологічна інспекція України розглянула лист Київської міської митниці ДФС Державної фіскальної служби України від 13.09.2019 № 3589/9/26-70-20-02 щодо проведення розрахунку шкоди, збитків і втрат, заподіяних державі внаслідок вивезення за межі України птахів роду вівсянкових.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про тваринний світ» ( далі – Закон) законність набуття у приватну власність об’єктів тваринного світу  (крім добутих у порядку загального використання) повинна бути підтверджена відповідними документами, що засвідчують законність їх вилучення з природного середовища.

Відповідно до статті 31 Закону, дикі тварини, що утримуються підприємствами, установами, організаціями та громадянами у напіввільних умовах чи в неволі без відповідного дозволу чи інших документів на право вилучення їх з природного середовища, що засвідчують законність їх набуття, вважаються незаконно набутими. 

Виходячи з вищевикладеного та відповідно до «Тимчасового порядку справляння плати за спеціальне використання диких тварин» (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 січня 1996 року № 123, а також «Інструкції про порядок сплати платежів за спеціальне використання диких тварин», затвердженої спільним наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і Міністерства фінансів України від 09 квітня 1996 року № 37/68, Держекоінспекцією здійснено розрахунок розміру шкоди заподіяної внаслідок незаконного вивезення за межі України 11400 екземплярів птахів роду вівсянкових. 

Відповідно пункту 2 Порядоку, розмір шкоди, заподіяної внаслідок понадлімітного, самовільного або іншого незаконного використання чи знищення тварин (з числа видів (груп), наведених у вищезазначеному Порядку, обчислюється шляхом збільшення встановлених нормативів плати за їх спеціальне використання у п'ять разів.

Згідно з Додатком до Порядку, «Тимчасовий норматив плати у доларах США за птахів вівсянкові, в'юркові становить 6 доларів США» за один екземпляр. Сума шкоди заподіяної внаслідок самовільного або іншого незаконного використання чи знищення тварин, зокрема вивезення за межі України 11400 екземплярів птахів роду вівсянкових сплачується у національній валюті України за офіційним курсом Національного банку України на день сплати.

Таким чином, розмір шкоди заподіяної внаслідок самовільного або іншого незаконного використання чи знищення тварин, зокрема вивезення за межі України 11400 екземплярів птахів імовірно роду вівсянкових становить 342000 доларів США.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці