Державна екологічна інспекція України захищає унікальних птахів

На жаль, останнім часом почастішали випадки нелегального переміщення тварин через державний кордон України. Пригадати хоча б  ситуацію зі щигликами, що стали «заручниками» порушників, які намагались нелегально вивезти пташок до Йорданії. Незважаючи на те, що пернатих вдалось врятувати (докладніше про це можна почитати тут: http://www.dei.gov.ua/posts/139), Держана екологічна інспекція України звернулись до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів із проханням перед видачею ветеринарного документа для переміщення тварини через кордон враховувати вимоги Бернської конвенції.  Та у разі, якщо тварин внесено у додаток ІІ зазначеної конвенції, здійснювати відмову у видачі ветеринарних документів.

Адже екосистемам завдається колосальна шкода внаслідок вилучення з природних умов пернатих та нелегального утримання птахів. Аби запобігти вилученню птахів, Державна екологічна інспекція України розробила проект постанови Кабінету Міністрів України  «Про внесення змін до Порядку видачі ветеринарних документів», яким пропонується враховувати внесення тварини до додатку ІІ  Бернської конвенції перед видачею ветеринарних документів. Тільки злагоджена робота всіх органів влади дасть змогу зберегти унікальних українських тварин.

Наразі,  проект постанови направлено до Мінприроди.

Довідково:  Конвенція про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (Берн, 19 вересня 1979 року) має на меті охорону дикої флори  та  фауни  і їхніх природних середовищ існування,  особливо  тих видів  і середовищ  існування, охорона яких вимагає співробітництва декількох держав, а також сприяння такому співробітництву .Особлива увага приділяється видам, яким  загрожує зникнення, та  вразливим  видам,  включаючи  мігруючі види, яким загрожує зникнення і які є вразливими. Повний текст конвенції можна прочитати тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_032


 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці