Відбулось чергове засідання Науково-експертної ради при Держекоінспекції

5 березня 2019 року відбулось засідання Науково-експертної ради Державної екологічної інспекції України, в якому взяли участь керівники академічних наукових установ, відомі науковці, фахівці та громадські діячі.

На засіданні було обговорено публічні звіти в.о. Голови Державної екологічної інспекції України І.О. Яковлєва та Голови Державного агентства рибного господарства України Я.С. Белова за 2018 рік, опубліковані на офіційних сайтах державних установ. Розглянуто дані стосовно основних показників з питань охорони, використання та відтворення водних біоресурсів та стан природоохоронного законодавства у цій сфері.


За результатами обговорення інформації із зазначених питань, науковці звернули увагу на суттєве падіння виробництва рибної продукції вітчизняних підприємств у 2018 році. Визначено неефективність заходів державного нагляду (контролю) з боку державних органів рибоохорони у 2018 році, а також відсутність державного контролю щодо стану запасів водних біоресурсів.

Так, в 2018 у порівнянні з 2017 роком вилов водних біоресурсів Азовського моря зменшився з 37,5 до 21,3 тис. тонн, внутрішніх водойм – з 19,5 до 13,17 тис. тонн, знижено рибопродуктивність водойм у СТРГ на 10%, нараховано збитків органами Держрибоохорони 27,9 млн. грн., що у тричі нижче ніж у 2017 році (90 млн. грн).


Враховуючи викладене, Науково-експертною радою Держекоінспекції було запропоновано внесення змін до природоохоронного законодавства,  щодо удосконалення функцій державного нагляду (контролю) у сфері охорони, використання та відтворення водних біоресурсів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці