Державні інспектори продовжують виявляти порушників, які незаконно збирають першоцвітм

Попри заборону на знищення та реалізацію ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі тих, що занесені до Червоної книги України, все частіше фіксуються випадки порушень вимог природоохоронного законодавства України. . Не зупиняють порушників також і наявність штрафу, розмір якого встановлюється у судовому порядку. За незаконний продаж штраф передбачений у розмірі від 1 700 грн. до 3 655 грн. із конфіскацією об'єктів рослинного світу; за незаконний збір – від 340 грн. до 510 грн. із конфіскацією об'єктів рослинного світу. За незаконний збір об'єктів рослинного світу передбачені також і збитки, які відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 1030 від 07.11.2012р. становлять 62 грн. або ж 31 грн. за кожну окремо зірвану рослину, в залежності від того з коренем чи без її було зірвано.


Так, державними інспекторами зохорони навколишнього природного середовища Дніпропетровської області в рамках проведення операції «Першоцвіт-2019» проведено заходи з виявлення порушень природоохоронного законодавства під час використання об’єктів рослинного світу в тому числі, занесених до Червоної книги України. 

За результатами заходів складено 12 протоколів про адміністративні правопорушення. З них, 6 протоколів за ч. 1 ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу та 6 протоколів за ч. 2 ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України. Матеріали перевірок направлено до суду для розгляду та прийняття рішення по справі.


На Вінниччині державними інспекторами за період 25-26 березня поточного року складено вісім протоколів за незаконний збір Червонокнижних рослина саме цибулі ведмежої, усім відомої як черемша.
На порушників було складено 8 протоколів за ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення, які направлено на розгляд до Тростянецького та Вінницького районних судів. Також інспекторами було вилучено 753 рослини, загальна сума збитків за які становить 23 тисячі 343 гривень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці