Державні інспектори Волинської області разом із працівниками ДСНС та Нацполіцією вживають всіх заходів для попередження та ліквідації пожеж

У зв'язку із масовим спалюванням сухої рослинності та численними загораннями на відкритих територіях на території України загострилась ситуація щодо виникнення пожеж в екосистемах.

Так, державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Волинської області в складі районних робочих груп разом із представниками ДСНС України у  Волинській області та управління Національної поліції в області на виконання Доручення  голови Волинської ОДА від 26.02.2019р. №1263/17/2-19 "Про запобігання виникненню пожеж в екосистемах області протягом пожежонебезпечного періоду 2019 року" проводять спільні рейди по виявленню фактів випалювання сухої рослинності.


Станом на 10.04.2019р. проведено 72 спільні  виїзди, в ході яких державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Волинської області через спалювання сухої трави притягнуто до адміністративної відповідальності 74 громадянина за статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення з накладенням штрафів на загальну суму 14 тисяч 280 гривень.

Для забезпечення контролю за діяльністю місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в частині запобігання виникненню пожеж в екосистемах на виконання доручення голови обласної державної адміністрації від 13.03.2019р. №1613/17/2-19 було сформовано обласну робочу групу з питань контролю за виконанням заходів щодо запобігання виникненню пожеж в екосистемах до якої включено представників управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації, управління державної служби з надзвичайних ситуацій України в області, управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації та Державної екологічної інспекції у Волинській області.

В межах наданих повноважень обласною робочою групою щотижнево проводяться перевірки діяльності райдержадміністрацій з питань запобігання виникненню пожеж в екосистемах районів області.

За останні два місяці на території Волинської області сталося 227 пожеж в екосистемах, з них 5 на торфовищах, внаслідок чого вигоріло сухої рослинності загальною площею 253,5 га, згоріло 20 будівель та споруд (дачні будинки, сараї, льохи).

Також в області є випадки випалювання сухої водно-болотної рослинності в межах території природно-заповідного фонду, а саме на території гідрологічного заказника місцевого значення «Озеро Олеандра» (Новодвірська сільська рада Турійського району). По даному факту працівниками Інспекції здійснено розрахунок розміру шкоди заподіяної державі через порушення законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок випалювання сухої рослинності, загальний розмір якої становить 14080 грн. 

Матеріали справи направлено до Турійського відділу поліції Володимир-Волинського відділення поліції Головного управління  у Волинській області для встановлення винних осіб з метою притягнення їх до адміністративної відповідальності та пред’явлення претензії для сплати.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці