Комісія обстежує річки Хомора та Случ

З метою реагування на екологічну ситуацію в басейні річок Хомора та Случ на території Полонського району Хмельницької області та Баранівського району Житомирської області, 19 квітня поточного  року комісія у складі  посадових Державної екологічної інспекції України, Інспекцій Поліського та Столичного округів, здійснила обстеження території, прилеглої до води, донних відкладень та відбір проб води.

 Крім екологів до спостереження долучились представники Національної поліції Хмельницької та Житомирської областей та представники громадськості.


За результатами обстеження загибелі водних живих ресурсів не виявлено.

Разом з тим, державні інспектори з охорони навколишнього середовища відібрали проби води в річках Хомора та Случ, та виявили зниження рівня кисню по течії річки Хомора. Так, найнижчий рівень кисню зафіксовано у р. Хомора перед впадінням у р. Случ (2,3 мг/дм3), що й стало ймовірною причиною замору риби у річці Случ на Житомирщині 12 квітня поточного року.

При візуальному обстежені, виявлено трубу, занурену у р. Хомора на відстані приблизно 2-2,5 м від урізу води, вода біля якої має темно-сірий колір та візуально каламутна.


При обстеженні берегів р. Хомора чисельні донні відкладення світло-сірого кольору, візуально  клейо-желеподіподібні.

Відібрані 19.04.2019 проби вод направлено для проведення вимірювань до Державної екологічної інспекції Поліського округу, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Інституту колоїдної хімії та хімії води  ім. Думанського НАНУ (м. Київ); відібрані проби донних відкладень направлені до науково-дослідної установи «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» Мінприроди (м. Харків).

Державна екологічна інспекція України тримає зазначене питання на контролі, та інформуватиме громадськість про подальші результати

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці