НА ДЕРЖАВНИХ ІНСПЕКТOРІВ СКОЄНО ЗБРОЙНИЙ НАПАД

Вчора, 25 квітня 2019 року, близько 22 години на державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища України та Столичного округу під час виконання службових обовязків скоєно збройний напад.

Інцидент трапився на річці Дніпро (Канівське водосховище в районі ТЕЦ -5), куди інспектори на підставі  звернення громадянина про можливе незаконне добування водних живих ресурсів у нерестовий період виїхали на перевірку.

Під час перевірки екологічними інспекторами виявлено заборонені знаряддя лову, а саме: промислові ятері – ставні неводи у кількості 2 шт. Державні інспектори намагались їх вилучити, проте особи, що знаходись біля берега, ймовірні браконьєри, розпочали стрілянину з вогнепальної зброї у бік посадових осіб.

На місце події було викликано поліцію, але зловмисники встигли  зникнути, залишивши незаконні знаряддя лову. Його було вилучено Державними інспекторами та складено відповідні акти.


На щастя, цього разу ніхто з посадових осіб не постраждав. Зараз Державна екологічна інспекція України готує заяву про скоєний  напад до правоохоронних органів, але ситуація щодо правового захисту екологічних інспекторів під час виконання службових обов’язків  та посилення їх прав і можливостей під час здійснення перевірок,  потребує невідкладного вирішення.  

У тому числі,  у частині ухвалення нормативно-правих актів, які дозволять мати при собі зброю та у разі необхідності застосовувати її для уникнення подібних інцидентів.  

Сьогодні в Україні суттєво скоротився запас рибних ресурсів і не в останню чергу це трапилося через процвітання незаконного промислу. Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища щоденно вилучають кілометри сіток із різних водойм по всій території держави, тому врегулювання ситуації потребує допомоги як з боку екологічно активної громадськості, так і правоохоронних органів.

Тільки разом ми зможемо протистояти такому негативному явищу як  браконьєрство.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці