Інспекція у Хмельницькій області наполягатиме у суді на призупиненні діяльності Понінківської картонно-паперової фабрики, яка знищує місцеві річки

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області подала адміністративний позов до Хмельницького окружного адміністративного суду з вимогою призупинити діяльність ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» у зв'язку із невиконанням умов дозволів на спеціальне водокористування, зокрема, скиду зворотних вод із перевищенням гранично допустимого скиду забруднюючих речовин у річку Хомора. 

Підставою для чергового  звернення до суду  стали результати позапланової перевірки ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна», що проводилась у квітні поточного року. У ході перевірки було встановлено факт скиду у річку Хомора зворотних вод із перевищенням гранично допустимого скиду забруднюючих речовин із очисних споруд зазначеного підприємства. 

     Нагадаємо,  упродовж квітня поточного року Державна екологічна інспекція Поліського округу двічі фіксувала замор риби у місцевій  річці Случ  - 12 та 30 квітня.  Збитки, завдані довкіллю у результаті скиду забруднюючих речовин становлять  майже 22 мільйони  гривень. 

Загалом  протягом останніх трьох років екологічними інспекторами проведено 12 позапланових перевірок та 2 планові перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна». З 2016 року Полонянським відділом Шепетівської місцевої прокуратури проводиться досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.242 Кримінального кодексу України за фактом забруднення річок Случ і Хомора.

Крім того, Держводагентством спільно з Мінприроди, Держекоінспекцією подано позов до суду з вимогою анулювати дозвіл на спеціальне водокористування. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 04.09.2018, залишеним без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 21.01.2019 з незрозумілих причин без врахування позиції природоохоронних органів у задоволенні адміністративного позову було відмовлено.

Мінприроди, Держводагентсвом та Держекоінспекцією у лютому цього року (20,22 лютого) оскаржено згадані судові рішення до суду касаційної інстанції. Станом на сьогодні касаційні скарги прийняті до розгляду Верховним Судом та наразі вирішується питання щодо призначення справи до розгляду у судовому засіданні.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці