Щодо ситуації на Житомирщині

На початку травня поточного року внаслідок недотримання умов зберігання, поблизу м. Олевськ на території колишнього ВАТ «Олевський райагрохім» в металевій цистерні, встановленої стаціонарно на цегляних опорах та частково заглибленої у ґрунт, де зберігалося близько 5,8 т непридатних хімічних засобів захисту рослин, сталася хімічна реакція чи загорання, під час якої відбувся викид в атмосферу та на поверхню ґрунту невстановленої речовини. 5 травня місцевим підрозділом ДСНС загорання (хімічну реакцію) локалізовано. 


7 травня 2019 року відбулось засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Житомирської ОДА. За результатами засідання вирішено, що органи місцевого самоврядування спільно з органами державної влади мають забезпечити ліквідацію наслідків та вирішити питання перезатарення та зберігання непридатних засобів захисту рослин.   

 10 травня за участі заступника начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу, представників Управління ДСНС України в Житомирській області та Управління ДСНС України відбувся виїзд на місце події, де проведено повторні лабораторні дослідження.


Також проведено нараду, на якій визначено шляхи щодо реалізації заходів для усунення негативних наслідків, проведення робіт з реабілітації забрудненої території та перезатарювання пестицидів та  забезпечення безпечного зберігання непридатних хімічних засобів захисту рослин.

 

11 травня 2019 року підрозділом ДСНС України продовжуються заходи щодо встановлення забруднення в атмосферному повітрі та ґрунті, рівня їх небезпеки для життя та здоров’я людей, негативного впливу на довкілля.

Державною екологічною інспекцією Поліського округу отримано протокол аналітичних випробовувань ДУ «Житомирська обласна фіто санітарна лабораторія», яким підтверджено забруднення ґрунту  речовинами пестицидами та агрохімікатами.

Станом на сьогодні державними інспекторами Поліського округу проводяться заходи щодо встановлення площі забрудненої земельної ділянки та розрахунку завданих довкіллю збитків. 

Державна екологічна інспекція Поліського округу тримає ситуацію на постійному контролі.

 

Додатково: Однією з гострих екологічних проблем Житомирської області залишається стан поводження з непридатними пестицидами та агрохімікатами.

В 2011-2012 роках  за межі області для подальшого знешкодження вивезено 968,5 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. На виконання цих заходів використано 17,4 млн. грн.  Дані роботи профінансовані Міністерством екології та природних ресурсів з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

За даними інвентаризації на даний час на  території області залишається  392  тонни непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, які підлягають знешкодженню.

Умови зберігання більшості вказаних хімічних засобів захисту рослин не відповідають діючим екологічним та санітарним нормам.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці