Браконьєри ігнорують заборону на вилов водних біоресурсів

     Державною екологічною інспекцією Поліського округу посилено роботу по проведенню заходів щодо державного нагляду (контролю) з охорони водних живих ресурсів.

         У рамках операції «Нерест» Інспекцією створено групи з числа  державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, працівників правоохоронних органів, громадських інспекторів та єгерської служби Житомирської обласної організації УТМР.

     Так,  в період з  09 травня по 12 травня поточного року  групами проведено спільні заходи по боротьбі з браконьєрством на територіях Баранівського, Брусилівського, Житомирського, Попільнянського районів Житомирської  області. Заходами державного нагляду (контролю)  охоплено   басейни  річок Роставиця, Здвиж, Случ, Тетерів, Гуйва  та Гнилоп’ять.

За результатами проведених заходів відповідно до  ст. 85 ч.3 Кодексу Украъни про адміністративні правопорушення  15 порушників правил рибальства притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.  В бассейнах зазначених річок було виявлено близько двох кілометрів безгосподарських рибальських сіток (браконьєрських). Зокрема, на водосховищі річки Тетерів поблизу села Тетерівка виявлено  9 риболовних сіток,  в яких знаходився мальок карпа та білого амура, які місяць тому організовано запускались в річку Тетерів.


       Разом з тим, перевірено, осіб які займаються реалізацією риби на ринках Житомирської області. За продаж риби  без відповідних документів, які засвідчують законність її набуття, до адміністративної відповідальності притягнуто 3 осіб.

Працівниками Державної екологічної інспекції Центрального округу також проводяться заходи державного нагляду (контролю) з охорони водних живих ресурсів.

Так, під час перевірки з 10 по 12 травня 2019 виявлено та вилучено із води 9 незаконних промислових сіток, встановлених браконьєрами на Кременчуцькому водосховищі, поблизу населеного пункту Вереміївка. Загальна довжина сіток склала 700 метрів, вічко починаючи від 35 до 60 мм. В сітках знаходилась риба видів короп, лящ та карась загальною вагою 51кг, обрахована шкода державі склала 24 тис. 446 грн.


Крім того, на території Національного природного парку «Нижньосульський» та ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Сулинський» затримано 2 громадян, котрі незаконно, в нерестовий період, пересувалися на човнах з метою вилову риби по території природно-заповідного фонду. На порушників за порушення вимог на об’єктах ПЗФ складено адміністративні протоколи за статтею 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Нагадуємо, порушення правил рибальства карається притягненням до адміністративної відповідальності, сума штрафу становить від 34 до 170 грн;  за незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ,  сума штрафу становить від 1 700 до 3 400 грн.,  або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці