Державних інспекторів Дніпропетровської області не допущено до проведення позапланової перевірки ПАТ «АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ»

Державну екологічну інспекцію у Дніпропетровській області не допущено до проведення позапланової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони атмосферного повітря ПАТ «АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ» на звернення громадянина. Не забезпечено огляд території та всіх структурних підрозділів підприємства, що знаходиться на території Дніпропетровської області, не надано інформацію і документи, що розглядаються в ході інспекційної перевірки, не забезпечено проведення інспекційного інструментально-лабораторного контролю та проведення вимірювання параметрів викидів та концентрацій забруднюючих речовин від джерел викидів підприємства, чим вчинено перешкоди для виконання обов’язків покладених на посадових осіб, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, що є порушенням вимог ст. 202 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.ст. 8, 11 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Представників Інспекції у Дніпропетровській області та громадських інспекторів, які прибули на підприємство 20.06.2019 о 10:30 годині проведено, в присутності охорони, до юридичного відділу підприємства. Інспекцією вручено направлення на проведення перевірки, яке зареєстровано в канцелярії.

Проте тільки о 13:00 підприємством надано свою позицію щодо відмови в проведені перевірки. Протягом цього часу представники Інспекції та громадських інспекторів знаходились в кімнаті в присутності охорони підприємства.

Основною причиною відмови в проведені перевірки підприємство назвало відсутність уніфікованої форми акту, розробленої та затвердженої, зокрема, відповідно до Методик розроблення уніфікованих форм актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю), затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 28.08.2013 №752 та від 10.05.2018 №342.

Слід зазначити що уніфікована форма акта що складається за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, затверджена наказом Мінприроди №303 від 09.08.2017 та зареєстрована у Мінюсті 23.10.2017 за №1289/31157.

Державними інспекторами складено акт про відмову у проведені перевірки в присутності представника юридичного відділу, яка відмовилась вказати свою посаду, прізвище та відмовилась від  підпису.

Проте, Інспекція продовжить, у межах повноважень, вживати всіх заходів, аби поршникам не вдалось уникнути відповідальності за шкоду, завдану навколишньому природному середовищу.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці